• Branislava Majstorović

Koji štap koristim da odredim svoju vrednost?

Zamislite ovu situaciju. Dolazite u ordinaciju na sistematski pregled i medicinska sestra vadi nekakav štap da bi izmerila vašu visinu. U karton upisuje: visina – tri štapa. U nekoj drugoj ordinaciji, koriste drugi štap pa ste po njihovoj meri osam štapova visoki.

Zvuči nebulozno, zar ne? Srećom, imamo tačno ustanovljene merne jedinice za visinu koje koristimo više od dva veka pa se neko, visok 196cm danas, smatra jednako visokim kao i onaj iz 1900.

Međutim, kada određujemo ličnu vrednost, vrlo često koristimo nasumice pokupljene ’štapove’ pa ako beležimo visoko na tom štapu osećamo se vrednim, a ako ne, naše samopouzdanje opada.

U trci da se rangiramo što više na štapu koji držimo za mernu jedinicu, uzimamo u obzir samo spoljne faktore i vrlo ograničene informacije.

’Štapova’ ima mnogo a ja ću se osvrnuti na četiri najčešća.


Izgled

Da li ste znali da 90% žena i 78% muškaraca bi nešto promenili na sebi? Ovde ne pričam o frizuri. I kada ovom podatku dodamo da sedam od 10 devojčica smatraju da nisu dovoljno dobre po nekom parametru, situacija je zabrinjavajuća.

Kada sebe procenjujemo na osnovu nametnutih normi izgleda marketinških kampanja, naravno da nikada nećemo biti dovoljno lepi. Oni hrane naše nesigurnosti da bi nam prodali najnoviji ’xyz’ koji će učiniti da izgledamo baš kao fotošopirana manekenka u reklami.

Ako je ovo štap koji koristimo, sva je prilika da doživljavamo česta razočaranja kojih će sa godinama, borama i sedom kosom, biti sve više.


Koga poznajemo

Možda znate nekoga ko vrlo često ima potrebu da ističe titule osoba sa kojima se druži? ’Moj prijatelj Dr. Petrović; moj komšija advokat Đorđević; video sam se sa prof. Jankovićem…’

Kad koristimo ovaj ’štap’, gde svoju vrednost procenjujemo na osnovu ’važnosti’ osoba sa kojima smo u kontaktu, mi smo u stalnoj trci za šargarepom. Važni smo onoliko koliko smo poziva dobili da prisustvujemo društvenim događajima ili koliko uticajnih poznanika imamo. Ako svoju vrednost procenjujemo na taj način, nikada nećemo biti dovoljno vredni jer je nemoguće kontrolisati druge i njihovo ponašanje i sva je prilika da titula neće nadomestiti iskren odnos.


Na kojoj smo poziciji

Kada ličnu vrednost odmeravamo ’štapom’ karijere, veru polažemo u promenljive faktore kako bi se osećali dobro.

’Ja sam generalni direktor te i te kompanije,’ zvuči odlično, međutim, šta se dešava sa našim osećajem lične vrednosti kada nas sa te pozicije smene ili iz ekonomskih razloga kompanija propadne ili, čak odemo u zasluženu penziju? Sa gubitkom titule, gubimo i ličnu vrednost, često i svrhu.


Koliko novca imamo

Svi poznajemo bar jednu osobu koja je stavila znak jednakosti između sebe i svega što poseduje. ’Štap’ ove osobe je dobar samo ukoliko je zlatan, sa brilijantima i ima dizajnersku etiketu.

Kada sebe vrednujemo na osnovu onoga što imamo (ili nemamo), koliko je dovoljno? Često glad za materijalnim i slikom kako vredimo mnogo nas dovede do prekomernog trošenja, nekada i do dugova, kako bi održali fasadu koja samo umanjuje naš osećaj lične vrednosti.

Ok je da materijalne stvari imaju novčane vrednosti, ali mi kao ljudska bića svoju vrednost ne možemo izmeriti novcem.


Moja nera za ličnu vrednost – vežba

Odvojite malo vremena i zapišite sopstvenu definiciju uspeha, uključujući i sve vrline kojima se divite, i koristite to kao novu meru uspeha. Vodite računa da se vaša definicija uspeha odnosi na vas – a ne na to kakvi ste u poređenju sa drugima ili šta bi drugi mogli da misle o vama. Odštampajte vašu definiciju uspeha, ili još bolje, napravite mood board i stavite ga negde gde ga možete videti svaki dan. Imajte ga u vidu svaki dan i nastojite da vam to bude način života. Brzo ćete uvideti kako nestaje potreba da se upoređujete sa bilo kim drugim.