Pre svega, kome ne mogu da pomognem

Ako niste spremni da radite posvećeno, vredno i temeljno, onda ja nisam prava posoba za vas.

Rad na sebi je pre svega naporan i bolan! Zahteva energiju, vreme i spremnost da se 'istine' preispitaju.

Uz to ćete sigurno izgubiti nekog prijatelja, po neki rođak će prestati da vas zovu na Slavu, tu i tamo, kolege će vas izbegavati na pauzi za kafu.

Ako vam je nezamislivo da ne krivite roditelje, situaciju, državu, okolnosti; da ne gledate dnevnik, ne čitate crnu hroniku, manje vremena provodite na društvenim mrežama i ne znate ko su lica sa naslovnica tabloida, zatvorite ovu stranicu jer ovde nema ništa za vas!

Ovde, podršku možete naći ako, 

vidite besmisao uprošćenosti, osećate neizdrž, svesni ste odgovornosti za sopstveni život i da je lopta sve vreme kod vas!

Vi sigurno razumete da je mozak najmoćnije oruđe koje posedujete; da ste tu gde jeste jer su vas uverenja, 'istine' i odluke dovele baš u položaj u kom se nalazite i da, ukoliko želite odatle da se pomerite, morate da promenite sve prethodno navedeno.

Kao neko ko, sigurno, već duže vreme istražuje kako sebi da pomogne, verujem da ste došli do zaključka da način razmišljanja koji vam je služio da postignete rezultate koje imate sada, ne može da vam posluži za rezultate koje sada želite!

Zato ste ovde, baš na ovoj stranici.

 

Verovatno nisam ni prva osoba koja vam spominje neuroplastičnost, koja se dosta razvila u poslednjih 20 godina, i sada znamo da naš mozak ne prestaje da uči u 20tim godinama našeg života, već da nastavlja da se razvija i u zrelom dobu shodno novim iskustvima i saznanjima.

Međutim, načini na koji zreo mozak uči, u odnosu na mladi mozak, je totalno drugačiji!

Ako uzmemo u obzir da se sve što mislimo, osećamo i radimo prenosi preko neuronskih sklopova u mozgu, onda iste te misli, osećajna, iskustva i delanja imaju mogućnost da menjaju i oblikuju baš te sklopove kojim se kreću.

U određenom smislu, naš um i mentalna stanja kreiraju naš mozak.

Kod mladog mozga, sklopovi se lakše stvaraju jer se razvija kroz nova iskustva. Pošto ne postoje, jake, predefinisane veze koje je neophodno menjati mlad mozak ih sa mnogo manje napora stvara.

S druge strane, zrelo mozak zahteva određene uslove da bi se promena desila. Pre svega, neophodno mu je da tačno identifikuje sinapsu koju je potrebno promeniti, da uloži određeni napor kroz pozitivan stres i da ima sistem podrške koji mu pomaže u promeni.

Odnosno, potreban mu je:

FOKUS – da identifikuje i osvesti okidače koji pokreću ponašanje.

POZITIVAN STRES – čest kod učenja kroz svesno vežbanje i ponavljanje novih misli kako bi reprogramirali mozak i napravili nove sinapse.

PODRŠKA – okruženja bez osuda i kritike, ili coacha, terapeuta, psihologa...

Ukoliko vas interesuje kako ja mogu da vam pomognen u procesu promene, kliknite na: